Lakra turshi

IMG_0013 copy

Përbërësit:

  • 30kg lakra
  • 600gr kripë të trashë për turshi

This slideshow requires JavaScript.

Përgatitja:   

Pasi që ti pastrojmë nga gjethet e papërdorshme, e largojmë me kujdes mbrendësinë  (koqanin – pjesën e fortë nga kokrra e lakrës), pastaj boshllëkun e mbushim me një grushtë kripë. Krerët e lakrës me kripë i reshtojmë në enë të përshtatshme për turshi (fuçi – kacë 60 litërshe). Kështu të radhitura në fuçi, lakrat i lëmë për 24 orë pa ujë, pastaj sipër ua hedhim ujin e ftohtë në të cilin e kemi tretur kripën e mbetur (Ena të mbushet me ujë deri në grykë). Pas 2-3 jave lakrat thartohen dhe janë të gatshme për t’u konsumuar. Ujin e kryposur (rasojin) mund ta përdorni si pije e cila përmban vitamin C , prandaj  është e shëndetshme. Rasoji bëhet mi i shijshëm nëse paraprakisht e bëjmë procesin e zbrazje-mbushjes (pasi qe thartohen lakrat, një sasi e lëngut  e nxjerrim përmes qepit nga fundi i fuçisë dhe prap e hedhim sipër lakrave. Ky veprim përseritet disa herë (2 -3 herë në muaj).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s